Aquest migdia ha arrencat la 44a edició de la Trobada amb els Acordionistes del Pirineu amb l’acte d’inauguració que se celebra tradicionalment al jardí de l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell.

En el concert inaugural, presentat per Artur Blasco -músic, investigador i divulgador del folklore català i impulsor de la Trobada- han actuat Roman Ibanov (acordió cromàtic) i Alexei Biroukov (balalaika), de Rússia; i ha seguit l’actuació del trio infantil format Andrei Federov, Artem Leonov i Dinara Vdovina, tots tres amb acordió garmoska.

La segona part del concert l’ha obert l’actuació dels acordionistes Josep ‘Pepon’ Vilarrubla (acordió diatònic) Jordi Blasco (guitarra) i Marc Figuerola (contrabaix). El reconegut intèrpret de bandoneó, l’uruguaià Enrique Tellería, ha tancat aquest primer concert de la 44a Trobada d’Acordionistes del Pirineu que té lloc a la Seu d’Urgell, Arsèguel, Puigcerdà i Castellbò.

La Seu d’Urgell acull avui divendres dos concerts més. A les set de la tarda, a la plaça del Carme, actuaran el grup basc Ttipika i l’aragonès Arangón Folk. a les deu de la nit, els Jardins del Seminari acolliran un concert amb 25 músics damunt de l’escenari, entre els quals Joaquin Díaz (República Dominicana), Antonio Rivas y sus Vallenatos (Colòmbia), Totore Chesa (Sardenya), Pietro Adragma (Sicília) i les finlandeses Viivi Maria Saarenkylä i Hilda Länsman. A més a més, després d’aquesta cita, alguns dels músics oferiran actuacions improvisades a Arsèguel.

Per demà dissabte 27 de juliol el programa proposa tres concerts al carrer. A les 12 del migdia n’hi haurà dos simultàniament: tant a Arsèguel com a la plaça Patalín de la Seu. A les 7 de la tarda, novament a Arsèguel, es podrà escoltar un concert semblant al del dia anterior a la mateixa hora, amb músics de l’Aragó i el País Basc. I a les 10 de la nit començarà el: el tradicional concert de la Trobada a l’envelat instal·lat a Arsèguel, amb 17 actuacions i un total de 33 músics, com ara l’escocès Gary Blair, l’ucraïnès Vladimir Denissenkov i el moldau Anatol Eremciuc, entre molts altres.

Diumenge 28 serà el dia del concert-ball de l’orquestra de les Colònies i els Tallers d’Arsèguel, amb més de 100 joves músics damunt de l’escenari. També hi haurà concerts, matí i tarda, a Arsèguel i la Seu. Dilluns 29 la Trobada es traslladarà al Casino Ceretà de Puigcerdà i dimarts 20 a la col·legiata de Castellbò.

Gran Concert Catalunya

Com a novetat, enguany la cloenda la protagonitzarà el Gran Concert Catalunya, que tindrà lloc divendres 2 d’agost, a les nou del vespre, a la plaça de Joan Sansa de la Seu d’Urgell. Aquesta vetllada es distingeix de la resta perquè està protagonitzada exclusivament per músics folk catalans.