Les activitats més potents i innovadores desenvolupades a l´Himalàia han estat obra de polonesos, eslovens, britànics, nord-americans, russos i d’aquells països que conformen l’arc alpí. Noms com Hermann Buhl, Reinhold Messner, Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Steve House, Denis Urubko, Tomaz Humar i un llarg etcètera han plasmat la seva signatura a les muntanyes més altes de la Terra amb intrèpides ascensions que no han fet una altra cosa que elevar constantment el llistó de l’alpinisme en una trajectoria que no té límits. El que avui sembla impossible serà possible en un futur. 

Malauradament, ni Catalunya ni Espanya es troben entre els països més destacats en aquesta matèria. No obstant això, des de fa unes quantes dècades, Catalunya és un viver de formidables alpinistes que han dut a terme notables ascensions en les serralades de l’Himalàia i el Karakoram. Puntualment, alguna que una altra d’aquestes escalades s’han escrit amb lletres d’or dins de la història de l’alpinisme mundial, tal és el cas de la via oberta per Nil Bohigas i Enric Lucas a la cara sud de l’Annapurna Central (1984), considerada com una de les cinc escalades més tècniques i mantingudes que poden trobar-se a l’Himalàia, una extraordinària activitat que té un gran prestigi internacional i que encara no s’ha repetit. Per fer-se una idea del difícil que va resultar aquesta ascensió, cal recordar que els seus protagonistes van estar tot un dia per superar cinquanta metres en una paret de més de 2.000 metres de desnivell.

Aquesta memorable aventura apareix en el present llibre, com no podia ser d’una altra manera. Però n’hi ha unes altres molt significatives i que no deixen indiferent. Així doncs, trobem la Magic Line del K2 (Jordi Corominas), cara sud del Shisha Pangma Oest (Eduard Sánchez i Eloi Callado),  el Pilar Oest del Makalu (Carles Vallès i Manu Badiola), etc., entre altres relats magníficament narrats pel mateix autor d´obres dignes de tot elogi: Mentre hi hagi llum, Per ser tan blanca

Text:  Eduard Brocal

FIORD

TÍTOL:  Cels de safir. Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils

AUTOR:  Eduard Sallent

EDITORIAL:  Cossetània Edicions, 2014 (segona edició)

P.V.P:  19,20 euros