LEON & TUDELA FALL, es el nom amb el que la cordada catalana ha batejat la primera cascada de gel escalada a l’Àrtic Rus.

L’expedició integrada per Rafa Vadillo, David Graells, Dani González y Ramon Dies, amb els seus amics russos Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup, van emprendre l’aventura d’explorar una remota zona de l’Àrtic Rus anomenada Plateau de Putorana, un espai natural declarat Patrimoni de l’UNESCO, que per la seva orografia, sobre els mapes feia intuir un bon potencial per a l’escalada de cascades de gel. L’Àrtic Rus no havia estat mai explorat ni tant sols pels alpinistes russos.

La zona es tancada als estranger i cal gestionar uns permisos amb molta anticipació i amb invitacions especials. Per aquesta raó ha calgut quasi un any per preparar l’expedició. Un cop aterrats a la ciutat de Norilsk, van caldre 3 dies per arribar al Camp Base que s’havia planificat des de Catalunya.

La primera part de l’aproximació es va haver de fer amb els “Trekol” uns vehicles tot terreny amb 6 grans rodes, específics d’aquesta zona per tal de recórrer prop de 100 kilòmetres de llacs i rius glaçats, amb un gran gruix de neu a sobre, que va dificultar l’accés. El segon dia, el desplaçament es va fer amb motos de neu que porten un calaix de fusta com a remolc, per acabar el tercer dia recorrent 22 kilòmetres amb esquís de fons ja que en aquesta zona de l’Àrtic no utilitzen pells de foca als esquís degut a que de vegades sobre els llacs i rius glaçats es formen basses d’aigua que mullen les pells i les glacen fent-les inservibles. 

A partir del Camp Base, es van explorar diferents valls, la majoria molt exposades al risc d’allaus i en algunes d’elles les restes d’allaus eren molt evidents. Això va provocar que en algunes de les valls explorades s’haguessin de retirar davant l’evident risc d’allaus, sense arribar a les cascades indicades als mapes. 

Finalment, una de les valls menys exposades, després de mes de 4 hores d’aproximació amb els esquís de fons, va premiar la seva persistència i la seva motivació arribant a un fantàstic cercle amb 5 estètiques cascades de gel. La cordada catalana integrada per David Graells, Daniel González y Rafa Vadillo,  escalaven el 12 d’abril de 2019 la cascada mes estètica del cercle, batejant-la com a LEON & TUDELA FALL, amb 60 m de longitud i una dificultat WI 5/5+. Aquesta cascada la van dedicar a Marc Sabata “Leon” i Carlos Tudela, que recentment ens han deixat en accidents de muntanya.

Tot seguit el grup català va marxar de la zona per anar a visitar algunes de les comunitats indígenes de l’àrtic i en especial als pastors de rens nòmades de la ètnia NENET, atès que l’expedició tenia el doble objectiu d’explorar les possibilitats per a l’escalada en gel i la convivència per conèixer i gravar la vida d’aquestes ètnies. En aquesta segona part de l’expedició els va acompanyar l’etnògraf Miguel Angel Julian, especialista en les comunitats de l’Àrtic.

Per la seva banda, la corda russa integrada per l’Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup, es quedaven mes dies a la zona a on van descobrir a una altre vall, un fantàstic mur a on van escalar 5 noves cascades de gel: 

  • POLSHAGA VPERYOD de 65 m, WI 5
  • YEL PUTORANA de 40 m, WI 5
  • SLOZHNIY de 35 m, WI 5+
  • LYZHNIY de 35 m, WI 4
  • VASYA DAVAI de 50 m, WI 6 (aquesta només en top rop)

Totes aquestes vivències han estat gravades i formaran part d’una propera pel·lícula sobre l’expedició.