Demà 22 de juny es celebrarà la 5a edició del Festival MUDA Pirineus, una proposta que treurà a ballar la música perquè ressoni entre les muntanyes pirinenques i dins de cadascú de nosaltres. El festival tindrà lloc al poble de Burg (Pallars Sobirà) i pretén omplir aquest petit indret de 25 habitants d’una variada combinació d’activitats culturals amb l’eix vertebrador de la música i la dansa.

 

MUDA|| música i dansa

A més de 1.200 metres d’alçada, el MUDA Pirineus dona relleu a la creació i l’expressió artística, oferint un espai on gaudir de músics de llarga i reconeguda trajectòria en un entorn inigualable i, al mateix temps, descobrir artistes que es van obrint camí en el món de la música i la dansa.

Un dels moments més esperats de l’edició d’enguany serà l’actuació del Petit de Cal Eril, que amb tota la seva banda farà vibrar amb les seves cançons poètiques i magnètiques tots els éssers vius de la Coma de Burg. Presentarà el seu nou àlbum acabat d’estrenar «Energia Fosca» en un format íntim i proper, com no pot ser d’una altra manera en aquest festival. Les partícules elementals que acabarien conformant el nou disc es van accelerar en un punt indeterminat de les muntanyes de Prades on el grup va instal·lar el seu sincrotró portàtil, alimentant-lo tan sols amb llum solar. L’impacte de la radiacioó ultraviolada en la mateària obscura va acabar marcant el singular caraàcter del disc on s’alternen moments de màxima luminànica amb atmosferes inquietants.

 

Abans tindrem a una banda jove emergent, Rúpits, guanyadors del Sona9 2016 que presenten el seu darrer treball “Imaginari” que mantindrá els trets “marca de la casa” de “Imperfeccions”, el seu anterior disc. “Imaginari” combina melodies obstinades de guitarra i vent metall, oferint tornades precioses i mantenint un to molt festiu i rítmic. Rúpits recull aquest nou conjunt de cançons sota un paraigua que vol protegir a tothom que l’utilitzi de la pluja de negativitat i accions desgraciades de la societat i proporcionar un aixopluc ple de felicitat pragmàtica.

A la tarda, tindrem al duo Evoeh, una iniciativa artística, creada per l’Ariana Barrabés (veu, pandero i pandereta) i en Jesús Olivares (guitarra, llaüt, baglama, ngoni (arpa africana) i pandero), amb la intenció de donar una nova visió a la música i la poesia del nostre voltant. Amb la pràctica artística volen omplir l’espai d’emocions i construir ponts entre la dansa i estils musicals molt variats. Emoció, veu, tradició, paraules, dona, acords, sefardita, versos… Evoeh ens porta un recital cantat amb precioses poesies i melodies de molt diversos orígens i èpoques.

En aquest festival la música no es pot entendre sense el cos i la dansa, per això , els concerts estaran acompanyat de mudes, que són peces breus fruit de la col·laboració entre músics i ballarines.

La Sara Pons, posarà cos i emoció a la música del Festival. Formada en dansa clàssica, contemporània i flamenc; als 15 anys comença a investigar amb l’art del Clown. Al 2004 entra a la seva vida el Body weather, al 2008 forma juntament amb Ricardo Mora, Cia.Elotro. Ha treballat amb Malucada, Colectivo no apto, Proyecto pez, Nats Nus amb els espectacles “Minimón” i “Wabisabi” (programat al Victory Theater, New York) i el passat novembre ha estrenat “Take time”, a Berlin. La Sara, a més, treballa també com a pedagoga de Body Weather i com a coreògrafa en diversos projectes a Anglaterra. Les mudes estan creades específicament pel Festival a través d’un procés on la improvisació i l’atmosfera del lloc hi tenen un paper molt important.

El Festival també comptarà amb Virginia Joëlle, especialitzada en Dansa Oriental i més tard en la Dansa Persa Clàssica i Contemporània, Danses de l’Afganistan, Tajikistan, Uzbekistan, Danses Gitanes Turques, Gir dels Dervitxos, Danses BalcàniquesRusses.
Actualment desenvolupa el seu propi estil: Dansa Etno Contemporània.Forma part de la Cia. Un Sol Traç, la Cia. Drakonia i treballa habitualment amb Pedro Barruezo, la Maia Kanaan i l’Aniol López.
La seva principal feina, interpretar bellesa; almenys això ens ho sembla a nosaltres.
I acabarem la nit amb la sessió Anti Dijei, elaborada especialment per la ocasió, per ballar música de qualitat sense complexes i celebrar l’entrada a l’estiu i l’alegria de viure!

La Gran MUDA

És l’acte estrella del Festival. Com la seva paraula indica es tracta d’una MUDA però en aquest cas amb diferents músics i ballarins que han triat tres escenaris diferents del poble de Burg. Hi participaran, entre d’altres artistes, Maria Coma, vocalista, compositora i pianista; i Roser Gabriel, acordionista pallaresa amb un ull al Pirineu I l’altra en la búsqueda de noves músiques i cultures.

MUDA||dades pràctiques i informació de contacte

Lloc: la Solana de la Coma de Burg, població de Burg al Pallars Sobirà Localització: enllaç a Google Maps
Compra d’entrades: www.festivalmuda.cat, Oficina de Turisme de Sort i Esterri d’Àneu i Cooperativa del Pallars
Allotjament: Possibilitat allotjament en cases de turisme rural de la zona i àrea d’acampada
Informació complementària: Sobre el projecte de dansa natura: http://dansanatura.com/