SHEILA AVILÉS I JAN MARGARIT. CAMPIONS DE SKYRACE COMAPEDROSA 2019.

Parlar d’una carrera que en sol 21 quilòmetres salva un desnivell positiu de 2.300 metres sortint d’una localitat, en aquest cas Arinsal en la Massana (Andorra), per a buscar el cim més alt, situada en aquesta prova en els 2.942 metres del Comapedrosa -sostre d’Andorra-, seguint el recorregut més natural i travessant crestes, pics i llacunes d’alta muntanya, és parlar de skyrunning, aquesta modalitat de les carreres de muntanya que cada vegada és més difícil de trobar. La Skyrace Comapedrosa és una d’elles. I que, si us plau, es prolongui molts anys en el temps.

En aquesta edició de 2019, el cel del País dels Pirineus començava el dia buidat i la temperatura era perfecta per al gaudi dels gairebé 1.000 corredors que aquest últim cap de setmana de juliol han pogut xopar-se de la càlida atmosfera que es viu als carrers d’Arinsal i a les seves muntanyes.

El nombrós públic congregat en els punts més espectaculars del seu traçat ha estat testimoni del domini des dels primers metres d’un gran Jan Margarit que s’ha proclamat vencedor amb un temps no gaire allunyat del rècord marcat en la passada edició per Kilian Jornet. Aquest any, el jove corredor de Salomon parava el crono en 2.36:32. Li seguien en la línia de meta Evgeny Markov (02.37:52), Rok Bratina(02.39:42), Pere Rullán (02.42:39) i ThéoDetienne (02.44:38). Precisament, just darrere d’ells, en sisena posició entrava el primer andorrà, Marc Casal Mir.

Jan Margarit en meta declarava: “Sento una cosa especial per aquesta prova. La considero pràcticament la carrera de casa. L’important avui era estar aquí. Tot ha anat segons el que es preveu. He aconseguit obrir distància abans de superar la primera pujada. A partir d’aquí he sabut controlar sabent que la pujada al Comapedrosa i el seu posterior descens tècnic anaven a exigir-me el màxim”.

La categoria femenina ha estat dominada de principi a fi per la corredora catalana Sheila Avilés que entrava als carrers d’Arinsal amb una gran diferència sobre les seves perseguidores en un temps de 03.01:38. Després d’ella ho feien Ester Casajuana (03.16:35), Claùdia Sabata(03.19:30), Julia Font (03.20:03) i la sueca Sanna El Kott (03.23:30). La primera andorrana ha estat Inma Parrilla.

L’estat de forma de Sheila Avilés és espectacular. Amb aquesta victòria, i després de les reeixides en les últimes setmanes en la BUFF® Epic Trail i en Livigno Skymarathon, es col·loca com a líder de la Copa del Món de les SKYRUNNER® World Sèries. “Sabia que si em feia amb la victòria em posaria líder en la Copa del Món. He fet la carrera tal com la tenia planificada, fent lloc des del principi, per a afrontar els exigents quilòmetres finals. Estic realment contenta”.

En el dia d’avui també s’ha celebrat la Skyrace Arinsal, que precisament fa uns anys proclamava campiona del món a la qual avui ha estat tercera en la prova de 21 quilòmetres, Clàudia Sabata. Després de recórrer els 15 quilòmetres amb 1.325 metres de desnivell positiu, les tres primeres classificades han estat Laia Gonfaus (02.10:09), Elise Hi ha Opsahl(02.20:11) i Ingrid Ruiz (02.27:31). En la categoria masculina es feia amb la victòria Joseph Dugdale (01.43:19), seguit per Jordi Baixes (01.50:32) i Jan Castillo (01.51:46).

En la jornada d’ahir, més de 200 nens de 6 a 16 anys, en el marc de la Catalonia Kids Cup, van poder emular als seus ídols amb proves de diferents distàncies. El futur del skyrunning.